CERT-RO finalizează sesiunile de training în domeniul securității cibernetice, organizate în cadrul proiectului eCSI

CERT-RO a organizat în cadrul proiectului “Enhanced National Cyber Security Services and Capabilities for Interoperability – eCSI” o serie de sesiuni de instruire în domeniul securității cibernetice, grupate în două module a câte două serii, dedicate personalului cu atribuții de management și respectiv, administratorilor de rețea/sistem din cadrul instituțiilor și autorităților publice.

Astfel, în perioada 18-21 și respectiv 25-28 martie 2019, în cadrul Modulului I au fost instruite peste 40 de persoane cu funcții de management din cadrul instituțiilor și autorităților publice, în timp ce în perioada 1 – 4 și respectiv 9-11 aprilie 2019, în cadrul Modulului II, au fost instruiți 40 de administratori de rețea/sistem din sistemul public.

Sesiunile de instruire au oferit informații cu privire la cerințele tehnice și organizaționale pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică în conformitate cu cerințele legale (ex. Directiva UE 2016/1148 ”DIRECTIVA NIS”, transpusă prin Legea 362/2018 ”Privind un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice”) și au cuprins elemente privind managementul riscurilor și metodelor de protecție, cadrul legal aplicabil, relaționare și cooperare în răspunsuri la incidente de securitate cibernetică, raportarea incidentelor, având în componență atât elemente teoretice, cât și practice.

Proiectul eCSI, co-finanțat în proporție de 75% prin Programul CEF Telecom, își propune să extindă capabilitățile CERT-RO în domeniul securității cibernetice și serviciile pe care instituția le oferă la nivel național. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani (1 septembrie 2017 – 30 august 2019).