Conferința intermediară a proiectului eCSI

Cu peste 90 de participanți prezenți, ieri a avut loc conferința “The eCSI Project: Further Steps for Enhanced Cyber Security Services” în care a fost prezentat stadiul actual al proiectului “Enhanced National Cyber Security Services and Capabilities for Interoperability – eCSI”, implementat de CERT-RO. Evenimentul a fost marcat de prezența experților în securitate cibernetică, decidenților în mediul politic și de reprezentanți ai companiilor publice și private.

În deschidere, domnul Ionuț-Andrei Valeriu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a subliniat importanța proiectului pentru Ministerul Comunicațiilor din prisma serviciilor dezvoltate de CERT-RO, care vin în întâmpinarea cerințelor de sporire a capacității de prevenire și gestionare a incidentelor de securitate la nivel național și de participare în cadrul ecosistemului unitar la nivelul întregii Uniuni, pentru răspunsuri la incidente de securitate.

Domnul Director General al CERT-RO, Cătălin Aramă, a punctat importanța cooperării în domeniul securității cibernetice, rolul Mecanismului de Interconectare a Europei și rolul Directivei NIS în asigurarea unui climat de securitate cibernetică.
Principalele teme abordate în cadrul conferinței au fost:

  • Mandatul CERT-RO și Directiva privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate al rețelelor și sistemelor informatice
  • Prezentarea stadiului proiectului “Enhanced National Cyber Security Services and Capabilities for Interoperability – eCSI”
  • Demo Platformă Națională de Securitate Cibernetică (NCSP)
  • Cursurile de securitate cibernetică dedicate managerilor și personalului tehnic din instituțiile publice