Joi, 16 mai 2019, CERT-RO a organizat la Cluj-Napoca workshop-ul intitulat “Modalități concrete de îmbunătățire a cooperării și schimbului de informații privind alertele de securitate cibernetică”.
Evenimentul a reunit 30 de reprezentanți din mediul public și privat și reprezintă cel de-al doilea workshop organizat în cadrul proiectului “Enhanced National Cyber Security Services and Capabilities for Interoperability – eCSI”.
În cadrul acestui workshop au fost prezentate stadiul derulării proiectului eCSI și metodele de interconectare la Platforma Națională de Securitate Cibernetică dezvoltată în cadrul proiectului (NCSP), în contextul implementării conceptelor și mecanismelor Directivei NIS.
De asemenea, s-a făcut o prezentare a platformei de schimb de informații privind incidentele de securitate cibernetică (Malware Information Sharing Platform – MISP), au efectuate exerciții hands-on și a fost dezbătută taxonomia propusă de CERT-RO spre a fi utilizată la nivel național.
Proiectul eCSI, co-finanțat în proporție de 75% prin Programul CEF Telecom, își propune să extindă capabilitățile operaționale ale CERT-RO, precum și serviciile de securitate cibernetică pe care le oferă la nivel național, permițând astfel interconectarea CERT-RO la mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene. Serviciile vor asigura conformitatea cu cerințele stipulate în Directiva UE 2016/1148 ”DIRECTIVA NIS”, transpusă prin Legea 362/2018 ”Privind un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice”.